onsdag 27 juli 2011

Filmstjärnan (och jag) undrar

"Varför finns det inga svärrjedämokratiska komiker?" (om dom... Ja, ni vet)
Det finns flera putslustiga svar, t.ex att det krävs i alla fall lite intelligens för att vara rolig eller att de tål inte att man skrattar åt dem etc. men taget på allvar blir det en intressant frågeställning. De förefaller ju verkligen inte ha någon humor alls? Eller skojar de bara rasistskämt och är därför inte rumsrena eller ens roliga och syns därför inte i media?

söndag 24 juli 2011

Långt borta och nära

Låt oss envist stärkas i vår tro på demokratin.
Låt oss våga ta upp en diskussion efter en främlingsfientlig kommentar på fikarasten/släktmiddagen/festen.
Låt oss locka nationalisterna att återupptäcka sitt samvete och sin empatiska förmåga.
Låt oss behålla vår tankes klarhet, vår humanism och vår kärlek till och beundran för människan som art.

lördag 23 juli 2011

Tankeväckande läsning

Hittat på Fejan hos Anna Toss:

och så Henry Ascher:

Norges sak är vår *EDIT

Jag känner en maktlös sorg över mänsklighetens oförmåga att hantera sin arts tillgångar i kombination med artens enorma landvinningar i kraft av sin intelligens, uppfinningsrikedom, konsekvenstänkande, sin förmåga till empati och innehavet av ett något så gudomligt som ett samvete. Utvecklingen går för fort för oss. Vi hinner inte med varandra. Gamla regler funkar dåligt i nya medier, nya regler är icke förenliga med äldre sätt att kommunicera.
Tragedin i Norge förlamar hjärnan med sin ofantliga ofattbarhet. I sin status på FB skriver Pionen såhär, om Reinfeldt - men minns att han är inte ensam:
"Reinfeldt betonar att det handlar om "en ensam galning". Vi har en statsminister som saknar förmåga till samhällsanalys".
* EDIT: Mer uppmärksamt lyssnande vänner har på FB upplyst mig om att statsministerns ord inte föll som i citatet ovan. Hänvisar vidare till hans uttalande på regeringens hemsida. Det kan diskuteras dock vad han menar med att "visa på en annan väg". Det tycker jag sannerligen inte hans politik hittills gjort.

onsdag 20 juli 2011

Just one of those days...

Det var idag dags för sömn-EEG igen för Åttaåringens del.
Det är koko som vanligt plus lite nyfräscha inslag av galenskap, men det hör också till.

Han får alltid välja någon liten grej efteråt ur sjuksysters presenthylla, idag blev det en bil-penna. Han och jag skulle handla mat sedan, och i affären tomtade han runt och ritade med den nya pennan rejäla knävelborrar med tillhörande pipskägg runt munnen och lekte att han var spanjor, hela vägen mellan delikatessen och frysdisken vid kassan. Nu vill han ta sånglektioner. Nyss busringde han Ornitologen och låtsades att han var kylskåpsförsäljare.
Hela tiden med ett knarkigt småflin i fejan.

tisdag 19 juli 2011

Kommer ni ihåg det här?

1994 var det. Och nu rullas konsekvenserna av Murdoch-journalistiken upp i brittisk media.

Punkt och ny rad. Versal.

Vaknar med en sällsam känsla av lugn i kroppen. Två saker skedde igår, båda två tydliga avslut - eller börjor, om man så vill:
* Bad- och tvättinrättningen i källaren (för det är inget jävla spa!) blev färdigt
och
* Jag läste ut den sista Harry Potter-boken
Nu tar en ny tid vid; jag ser en era av bubbelbad, klädvård och vuxenböcker.

måndag 18 juli 2011

Men nu är det! Klart alltså. Badrummet!

Några smågrejor kvar, några lister och dörrfoder, lite kakel vid handfatskommoden, målning av dörrar och sånt pyssel. Lite ska vi göra själva och lite kommer Snälla Snickaren att åtgärda efter sommaren. Men från och med nu kan vi börja använda badrummet och tvättstugan därnere. Tjohooo!
Vi har invigt badkaret i kväll, men bubbel och cider. Det var trångt och inte särskilt mysigt, men vi fick plats alla fyra och varmvattnet räckte även till en dusch åt Huskorset efteråt.
Nu blir det rundvandring:

torsdag 14 juli 2011

Amen fy faan

Värmland är OCKSÅ magiskt! Vad gör folk på utlandsresor? Sverige är underbart.
Himlen är formidabel, men det syns ju inte på bilden.

onsdag 13 juli 2011

Lite mör nu va

En hel arbetsdag, d.v.s. 8 timmar, på Liseberg. Det var fyra ongar, ett Huskors, en Filmstjärna och en Svägo.
Åttaåringen var ett rov för stridiga känslor; han ville men ändå inte - men övervann till slut rädslan och åkte Lisebergsbanan för första gången - och sedan en gång till direkt på, för så kul var det. Det var stort i mitt hjärta!
Lillkillen vägrade allt som han äntligen var tillräckligt lång för men var fullkomligt lycklig med Små grodorna, Knatterallyt och Farfars bilar.
När vi kom hem fick de stora sill, nypotatis ur landet och snaps. Det var gott.
Gonatt.

måndag 11 juli 2011

Huskorset som radiopersonlighet *Nu med fixad länk

I morse i P4s morgonprogram var jag med och pratade trädgård. Två klipp som man kan lyssna på här. Jädra bild det blev bara. Oh, well. Jag är tant and proud!
Jag gjorde inte bort mig helt, men borde på frågan "Hur vet man om man får bra plantor och frön när man handlar?" ha svarat att man ska kolla efter E-certifiering. Fast jag vet ju ändå inte riiiktigt vad det är. Men man kan ju alltid googla.

Oh, ljuvligheters ljuvlighet!

Premiärduschen begicks igår kväll i bygglampans sken. Det var så underbart, va. Det är den skönaste dusch jag duschat i någonsin. Och den är min.
Det är inte klart, men verkar bli det denna vecka. Yay!

söndag 10 juli 2011

Senkommen källaruppdatering

För jag vet ju att ni alla är enormt intresserade av hur det går. Den här filmen togs den 7:e juni och nu ser det helt annorlunda ut, men den filmen har jag inte gjort än.



Till den moderna Hushållsmartyren

Vi köpte väggfärgen i förförra inlägget på Nääs igår (på länksidan finns en massa trevliga ledtrådar till vad området runt det vackra slottet kan bjuda på), konstruerade lite farkoster i Mulle Mecks verkstad, fikade och spanade in konsthantverk. Besök rekommenderas!

En förändringens sommarteatervind

Jag har noterat att alla recensioner (än så länge fem stycken, tillräckligt för att ana en trend) som jag läst så här långt av årets olika sommarteaterproduktioner - som ju oftast sorteras under buskisgenren - har fått trevliga, välskrivna och positiva omdömen. Så väl i stora rikstäckande media som i mindre landsortstidningar.
Dessa produktioner brukar få fett med däng. Något har hänt. Sommarteaterutbudet bedöms nu utifrån den genre det är. Utifrån de förutsättningar som genren har. Det känns som om den samlade teaterjournalistkåren kollektivt har bestämt sig för att inte betrakta den av folket älskade buskisen som något som katten släpat in. Kanske är också buskisen själv på väg in i en ny era? "Nya" ämnen som genus och integration kanske man äntligen fattar att man kan skoja med? För av allt som drar folk till teatern är jag ett stort fan och ivrig påhejare.
Citat Lis Hellström Sveningson i sin GP-recension av årets produktion på Vallarna i Falkenberg:
"Konsten med buskis är att göra precis det som förväntas, men överraska ändå"
På pricken!

Till sist måste jag bara länka till Lars Rings recension av föreställningen Macbeth - Maj-Beth som Marsipantårtan i detta nu briljerar i, nere i Skåne. O, vad jag önskar att jag kunde åka och se den!

Svettig, prickig och nöjd

Och som det doftar! Linoljefärg åff kårs.

Jag har skrapat bort gammalt spackel från pärlsponten under matrumsfönstret (Ett jädra pill och det sprätter så man blir småprickig. Då är det dumt att inte ha en dusch.), samt slipat och målat i den kulör vi efter moget övervägandet bestämt oss för. Strecket tvärs över är ljus från lampan över matbordet.

Det ska nämligen upp ett nygammalt element i nästa vecka. Det satt ett nytt och ocharmigt där förut och när ändå hela värmesystemet stängdes av och massor med rör flyttades på så passade vi på att köpa ett gammalt som lämnades in på tillfixning. Man är nämligen petnoga och vill att det ska vara fint bakom elementet också, även om man är lite renoveringsmätt vid det här laget. Resten av rummets väggar kommer förmodligen inte att göras något åt på ett bra tag... Eller...? För det är riktigt roligt, blir fint och luktar så himla gott. Men jag klarar bara att spackla typ en kvm i taget, sedan får jag blåsor på tummetotten (alltså den som jag annars brukar kapa tidigt på morgnarna). Så det blir väl te å ta det pö om pö.

Hörde ni förresten Göran Gudmundssons Sommar? Han är... Inte husgud här hemma, inte riktigt idol, men... Allt han säger eller skriver är om inte lag, så i alla fall tydliga riktlinjer pekade med hela handen. Det den mannen inte vet om gamla hus vet han i så fall vem man ska fråga om. En husnörd i sin prydno.

Apropå nörd så ska trädgårdsnörden Huskorset intervjuas i P4 på måndag morgon, typ stötvis mellan åtta och nio på morgonen. Om hobbyodling, hur och varför just jag osv. För er som inte bor i Gbg ska jag gärna lägga ut en länk när den kommer. Jag kommer säkert att säga fantastiskt intressanta, kloka och roliga saker.
Nu ska jag ta ett glas vin och äta choklad. Och lukta på den torkande linoljefärgen.

torsdag 7 juli 2011

Ett decennium med Filmstjärnan

Idag för tio år sedan gifte vi oss.


Firar i trädgården med avstängt vatten p.g.a. källarrenoveringen, så vi fick lov att knäcka pavan vi fick av Svärfar & A-S när vi flyttade in. Av smultronen blev det smoothie, på Åttaåringens begäran. Han hade hittat ett recept i KP.


Men tro inte att vi har det så underbart som det ser ut.
Vi har bråkat också.



måndag 4 juli 2011

Hmpf!

"Hej, är du statist?"

Mental byxtapp

Uppe klockan røv mitt i semestern. Sitter på bussen, ska iväg och jobba. Det är så fruktansvärt tidigt att jag inte ens brydde mig om att koka något kaffe till min frugala men ljuvliga frukost (frugal ety vi kom hem från Stockholm sent igår, ljuvliga ety rabatterna var fulla av mogna smultron).
För att bli på lite gott humör lyssnar jag på min skämslåtlista på Spotify. Men eftersom det är trångt på bussen far plötsligt sladden till lurarna ut. Pinsam musik strömmar ut.
Jag vill skrika ut att jag egentligen inte gillar det här! Jag lyssnar bara för att... Hrm... Jag... gillar det...
Förmodligen bryr sig ungefär ingen om vad jag lyssnar på eller varför. Men det känns ändå som om jag visat rumpan för allihop.
Varför är det så många människor här? Har de inga semestrar att vara på?
Varför bryr jag mig? Larv!
Ha en bra dag.