torsdag 28 maj 2009

Ja visst ja



Det här vart jag så förbannad på igår! Det är så många dikeskörningar i det här resonemanget att det inte går att bena ut vad det egentligen skulle vara bra för, utom för Aftonbladet.
Vad har Jan Helin för människosyn? Han ser till att försåtligt underminera läsarens tro på det demokratiska samhället genom att låta påskina att ingen utom just JAG som läser det här löpet tänker rösta, alla andra skiter i EP-valet, men jag som läser är en ordentlig person (och lite lite bättre än alla andra, precis som Jan Helin) och därför ska jag få PENGAR om jag värvar röster. Därför att det är det "mest effektiva".
I helvete, Jan Helin.
Jag tänker fortsätta tro att folk ser det som den magnifika demokratiska rättighet/skyldighet det är att kunna rösta fritt. Gratis. Jag vägrar tro att folk är dumma i huvudet.

Men det är ju Aftonbladet, så vad gormar jag om.

Och där satte jag spiken i den gamla (och numer rätt dammiga) kistan innehållande AB-krönikorsdröm.

Mms till Filmstjärnan nyss:



"U be MA biatch!"

HA!



Snart har jag det jädra åbäket. Och Filmstjärnan is my bitch för han hade inte koll på gängorna. Jag har fått byta plats på lite skruvar. Tjoho!

Det blåser idag med



Och snart kör jag in och stryper hammockförsäljaren med ett av de enorma plastskynkena som alla rör och pinnar är inlindade i, efter att jag kört upp de - jag svär! - felaktiga muttrarna i näsan på honom.
...näe, men jag kanske ringer och frågar lite fint varför en mutter som borde vara gängad upp till huvudet inte är det.
"Du är det"
svarar han då.
Om han har humor.

tisdag 26 maj 2009

Dagens skörd



Vi gick på snigeljakt ikväll, jag och Sexåringen, samtidigt som vi lekte Star Wars. Sedan hällde vi på kokande vatten så de dödde. Detta blir en sagolikt äcklig sörja som man silar av och skvimpar ut runt odlingarna för att hålla deras kompisar borta. Enligt legenden ska detta förfarande vara det enda som mördarsniglar skyr. Men jag undrar, jag. De är ju vad de heter och håken vet om jag inte bara har lagat soup d'escargot åt dem till förrätt, innan de ger sig på trädgårdslandet.

Apropå ny teknik


Vi bjöd in till kalaset i lördags med en länk till det här klippet.

Stephen Fry gör det igen * uppdaterad

Via Atahari och deeped hittade jag det här inlägget och klickade mig vidare till en jädrans fin podcast: De presenterar den som "Not a lecture, a talk", med Stephen Fry. Han snackar ny teknik, fildelning och är bara sig och sitt knastervarma brittiska själv.
Klicka dit, plats i soffan nu och lyssna!

Uppdatering: Ett bonusklipp med SF från BBC, snott från Grovt Initiativ som hittat det...nånstans, haha.

Ja, jag tänker dansa mazurka med Herr Gurka och hans bror om jag hittar dom



I Partille (Centralorten. Jonsered ligger i Partille kommun, för den som inte visste det) finns Sävedalens köpgata Göteborgsvägen. Det är ett lite äldre område än Partille centrum och rätt mycket charmigare. Det finns en liten men välsorterad järnhandel, ett konditori, en blomsterhandel och massor med andra småbutiker. Jag gillar Sävedalens köpgata.

Det allra bästa med Sävedalens köpgata är en boklåda: Partille Bokhandel. Den är inrymd i en gammal funkisvilla och drivs av någon som måste vara en underbar, tvärlitterat bok-tok-entusiast. Där anordnas små barnboksevenemang, författaraftnar, uppläsningar och jag vet inte allt. De är så glada och bjuder så generöst in en i litteraturkonsten på ett sätt som gör att jag skäms litelite varje gång jag klickar hem en bok från nätet.

I morgon ska vi gå på Lennart Hellsing-kalas i deras trädgård. Kom ni med! Det är gratis men man måste boka plats. Filmstjärnan, StruMadamen och jag drar med ongarna som alibi.

(bilden har jag fräckt snott från deras hemsida)

måndag 25 maj 2009

Moget

Huskorset skrek "FUCK OFF!" till sin akupunktris idag när akupunktrisen stack henne i ländryggen.

söndag 24 maj 2009

Men jag älskar ju dig! (och Partymusik)

För ett tag sedan skrev jag en tweet som löd:
"Jag är gift med en underbar blomstrande blogg och vänstrar ohämmat med en sexig liten twitterhunk utan djup."
Nu är det som om twitterhunken dumpat mig, bloggen fått reda på alltihop, är skitsur och fryser ut mig.

*

Men nu till någon helt annat: Självberöm. Håll för näsan.

Jag har varit - och är - så himla lycklig idag, i hela magen. Och det är till stor del min egen förtjänst!
Gått omkring och mysstädat här. Var ganska trött i morse, men eftersom ongarna både tillbringat kvällen samt sovit över hos Biffteki och Smålandsamazonen (tillsammans med deras två barn och två barnvakter) och stannade kvar där halva dagen, gick det lugnt till. Och: Jag har (som sista människa i världen?) upptäckt Resorb. Älskar Resorb. Finns på apoteket. Köp hem. Ha alltid hemma.

Vi sjösatte alltså en helt otroligt kul fest igår. Massor av grannar och nya vänner här ifrån Jonsered kom, gamla och nya kompisar inifrån stan, från Hästgänget kom Islandshästen, Shetlandsponnyn (med Doktor Blod och deras nye lille treveckorsbäbis) och Araben (och hennes nya snubbe) som hade kommit ner från Stockholm. Västgöta-Lindberg likaså. Huldran på Åsen körde upp från Skåne. T.o.m. TandersBlomman och Duschen på Parkgatan reste ända från Sundsvall! Som jag längtat efter dom. Duschen kom redan på fredagen och deklarerade sig själv som min bitch. Hon var en ovärderlig som hjälp i alla förberedelser. Förresten, det var det många som var:
Partytält, grilllar, stolar och bord hade inlånats från diverse grannar.
Servis, glas och bestick hyrdes.
Sallad hackades av Smålandsamazon och Linnégatans Lilla Rivjärn (och Dusch).
Bloggvänner bidrog med bra musiktips!
Lasagne samt chokladkaka med salt och citron hade lagats av edert Huskors.
Välkomstgrogg blandades av Filmstjärna och den blev så bra att ni här ska få receptet:

Hallebacken Summer Fizz:
Martini Bianco
Gin
Flädersaft
Pink grapefruit-läsk
Grapejuice
Garnera med citronskivor och myntablad


Vi var inalles cirka sextio personer, dealen var att Filmstjärnan och jag bjöd på käk och folk tog med sig det de ville dricka.

Vår Isländska granne och flera andra var lyriska över Spotifylistorna och det gjorde mig så fantastiskt glad, det var precis den reaktion jag hoppades på när jag satt och pusslade med listorna. Gästen gör festen och musiken ger magiken. (Den ni! Den kom jag på nu. Men det känns som om någon måste ha sagt det förut. Eller hur?)
Nu får ni dom! Vassegoa, hoppas ni har Spotify:

cocktail & mingel
dinnermusic
groove & headbangin´

Nothing says party like trettiofem meter kulörta lyktor (ännu en tweet, jag re-tweetar mig själv, märker jag) och när vi hängde små, fina, av glas, avsedda för värmeljus, nere i trädgården bland äppelträden var det inte fel det heller. Några till i växthuset och mitt på gräsmattan tändes det en eld i Inspicientens inlånade grilltunna frampå nattkröken.

Vilka underbara människor det finns och vilka fina vänner jag skaffat mig genom åren. Vi skaffat oss. Bra gjort, oss! Jag är fortfarande så varm i hela hjärtat och ska sova så gott i natt och det här kalaset ska jag leva på till den 6 januari nästa år.

*

Och kanske att bloggen förlåtit mig nu. Det känns i alla fall mycket bättre mellan oss.

Det blev en jättebra fest



Nu går vi och knoppar.

torsdag 21 maj 2009

Gökotta i Jonsered - nu med rörliga bilder



Det röda tegelhuset som sticker upp en bit bort i bakgrunden är klostret där franciskanermunkarna bor.

Jag är fortfarande efter ett och ett halvt år helt fascinerad över att Jonsered liksom...har allt.
Inom rimliga gränser så klart, men ändå: Kloster, blåsorkester, pub (med tjeckisk öl!), idrottsförening, bio, you name it.

Det är som ett mikrosamhälle. Ett idyllsverige i miniatyr där inget ont finns. Bedrägligt ljuveligt.

Huskorset slår ner bopålarna ytterligare en decimeter eller två



Jorå, kl 08.00 denna Kristi Flygardag gick man tillsammans med andra Jonseredsbor Jonsered runt i släptåg efter Jonsereds Musikkår, väckte upp folk och viftade med flaggor!
Gökottan, kallas det tydligen. Människor öppnade fönstren, några stod väntande i morgonrockarna på förstukvistarna eller i sina trädgårdar. En mamma stod vid en husknut med sitt barn i famnen, barnet var skalligt och hade en slang i näsan. De skrattade bägge två och vinkade. Jag gick med Lillkillen på axlarna, vinkade tillbaka och genomfors av både tacksamhet och plötslig sorg.

Förra året trodde jag det var Chalmers eller nåt när karavanen kom ompande och bompande och var lite arg eftersom de väckte oss en röd dag. Det kom liksom en blåsorkester gående utanför fönstret kl åtta?!

I år var det bara härligt.

Gil Grissom kan ha varit den nye Messias

Jag har nog nämnt någon gång att för några år sedan var våra måndagkvällar kl 21.00 vikta för CSI. Las Vegas-varianten. Så pass att vi pausade om något barn vaknade. Till min stora glädje skulle serien yngla av sig lagom till att Filmstjärnan skulle börja jobba kväll mer och mer.
Jag kunde inte ha blivit mer beviken.

Idag hittade jag en blogg med den roliga tagen "You say Hakuna matata, I say hatahatahata". Det är två stycken som kallar sig rally & kodo och de sluggar lite på random åt höger och vänster.
Och my sentiments exactly.
Tyvärr har den samma knas som salig Mongots, jag kan inte kommentera.

onsdag 20 maj 2009

Vassegoa, knuff-i-sidan

Minns ni Olla-teatern? Men de stavar med Å.

Nu har det där projektet sjösatts, givetvis mycket mindre ekivokt och provokativt än vad jag med min vilda fantasi gissade. Det verkar ha blivit bra ändå.

Särskilt till Godiva

Min dag började dåligt.
Jag fick lov att lägga mig i soffan, dricka kaffe och läsa Vem ska trösta knyttet? Jag grinade på varenda sida och nu känns det bättre.

När jag var riktigt liten handlade mina mardrömmar ofta om Mårran. Jag tänkte på den kära, okända Lovely Godiva och hennes mardrömmar.

En annan grej:
När en kompis son var tre år älskade han Darth Vader och var jätterädd för Mårran. En dag kom han till min kompis och deklarerade lösningen:

"Pappa! Darth Vader bajsar på Mårrans huvud!"

tisdag 19 maj 2009

Dom säger att det ska bli fint på lördag

Inte mycket blogg nu. Vi ska ha kalas som sagt, och det är partyplanning för hela slanten.

Och så har vi släpat ut hela familjens kuddar, täcken och bäddmadrasser i trädgården för att gå över dem med mattbankarn eftersom vi har fått konstiga bett på benen.
Filmstjärnan
säger att det är bara är jordloppor från trädgården. Jag däremot är övertygad om att vi har illacka rediga löss och snart kommer att ha böldpest hela bunten.
Återkommer i frågan.

Grymma partylåtar pipel! Tack igen.

måndag 18 maj 2009

Placeblogg från stora lilla världen

Ylva har varit på Heathrow och råkat träffa på en gammal bekant som nog är en väldigt rolig person.
Eller komplett galen.
You be the judge.

Just nu på Östra *uppdaterat m förklarande länkar



Efter den årliga sömn-EEG-undersökningen av Sexåringen (p.g.a. det här) lade vi märke till att städpersonalen i caféet på Drottning Silvias barnsjukhus fått nog.

torsdag 14 maj 2009

Huskorset desperately seeking Partymusik! *uppdaterad m länk till ett inlägg där länkarna till musiken faktiskt ligger



Kära vänner och musikälskare!
Jag skulle verkligen behöva er hjälp.

Så här ligger det till:
Vi ska ha kalas och jag tänker lägga upp en killer spellista för kvällen. Och nog kan jag rota fram en hel del, jag anser mig ändå vara relativt populärmusikaliskt bevandrad - men min hjärna är trots allt den enda jag har och den rymmer only so much.
Så - vilka är era tio favoritpartylåtar?
Eller fler om ni bara inte kan välja enbart tio.
Eller bara tre om ni är en person osedvanligt smal partymusiksmak.
Jag behöver allt, bara det svänger, så langa hit era floorfillers!
Tack på förhand!

EDIT: Till alla som söker partymusik och hamnar här, var så goda:


onsdag 13 maj 2009

Huskorset gör en Översättarhelena



Den ljuva akupunktris som i Sundsvall fick rätsida på min onda axel visade sig ha en samarbetspartner - vid Redbergsplatsen!
Här är deras hemsida (obs, den är belagd med ljud).

Det var lite dyrare i Göteborg än i Sundsvall, men här ingick å andra sidan frön i örat att klämma på så fort jag kommer åt. Detta ska jobba vidare med axeln samt stärka mjälten, vilket behövdes såg min nya akupunktris när hon inspekterade min tunga.
Känns väldigt new age, bohemiskt och bra det här.

Hjälp! Tänk om jag kommer att införskaffa en sådan där skiva med svensktopps-indianer*!?

(* min mors benämning på panflöjtsmusik)

In the words of the lovely Carl-Einar Häckner:



Till alla er som har problem: Ha inte det!

tisdag 12 maj 2009

Jamen väl mött på barrikaderna!

Alltså jag tycker att så många repliker som möjligt, i alla sceniska och filmiska verk, överallt, jämt borde inledas med antingen ett "jamen" eller ett "alltså".
Alltså många, många goda anledningar finns till detta, jag tar mig friheten att lista några här nedan.

* Jamen det skulle innebära ett skarpt och snävt definierande av vårt gebit. Ett klart och koncist statement som skulle, en gång för alla, få tyst på olyckskorparna som med jämna mellanrum kraxar om "en död konstform".

* Jamen det låter naturligare! Vanligt folk (publiken) har mycket lättare att ta till sig teater eller film där skådespelarna låter naturligt. Jag är övertygad om att det får publiken att känna sig hemma och inte så korkade som de i själva verket är.

* Alltså det underlättar oerhört för skådespelaren att finna medel att uppnå sin nödvändiga "aktion", sin "vilja" som det på fackspråk kallas. Med ett "jamen" eller ett "alltså" framför har han/hon medlet serverat på ett fat: "Argumentera mot", "Förklara för" alternativt t.o.m. det oerhört effektiva "fördumma" sin motspelare! Enkelt och briljant.
Jfr ex.vis effekten av repliken:
"Jag älskar dig"
med
"Alltså jag älskar dig"

* Jamen av ovan nämnda anledningar underlättas även regissörs och dramaturgs arbete.

* Alltså en dramatiker kommer givetvis lättare igång med sitt arbete om början på många repliker redan står klar.

* Alltså resultatet kommer att bli en starkare, mer konform och tydlig scen- och filmkonst, det förnyande som genren så väl behöver, ett med högburet huvud befästande av varumärkena "Teater" och "Film".

*

Alltså jag känner så starkt för det här att jag har startat en Facebook-grupp.

Om jag tordes skulle jag stalka honom

Sigge Eklund.

lördag 9 maj 2009

Nu kör vi (pun intended) : 40-årskalas!



Biffteki kör. Filmstjärnan kommer att ansluta efter kvällens föreställning.
Coiffen och Pol är med.

fredag 8 maj 2009

Och så ska jag väl vika tvätt också

Lillkillens reaktion på nya hårfärgen:
" Nämen Mamma! Vilket gammalt hår!"
Och så skrattade han. Jag hade varit lite rädd att han skulle grina, det gjorde nämligen jag när jag var barn och Mamma kom hem med en ny look. Charmigt.

Övrig info till den säkert väldigt intresserade läsekretsen:
1. Jag börjar känna mig tillfreds med färgen.
2. Min kära mor kommer på besök över helgen idag, henne har jag inte sett sedan Lillkillens födelsedag i februari.
3. Jag vill inget hellre än gräva klart den nya rabatten vid Lillstugans trädäck men det regnar och jag är en vädermes.
4. Idag går mina tankar till Duschen & Tanders-Blomman, som har nypremiär i Sundsvall.
5. Vi är bjudna på Societetskalas på lördag! 40-årsfest med tema Societet, alltså. Den hålls på det tjusiga Socitetshuset på den gamla badorten Gustafsberg utanför Uddevalla. Jag tror bestämt att coiffen kommer att åka fram igen. Filmstjärnan har fått låna en vit smoking på teatern. Han kommer att vara det han bär, s.a.s.

torsdag 7 maj 2009

Hair och dare part II



Brunrött segrade i omröstningen.
Frisören kallade färgen Honungskastanj.
Huskorset själv tycker att resultatet ser ut som Svart Tulpan lik förbannat och känner sig inte helt bekväm. Men hon får vackert skylla sig själv och tackar mjukast alla som deltagit!

onsdag 6 maj 2009

True passion

"Vad gör du?" frågar jag.
"Läser gurktrådar på odla.nu." svarar han.

Och jag som trodde det skulle bli en sådan där medelbra dag!



Suziluz är väl den snällaste man kan tänka sig ändå.
Andrew Bird & the mysterious production of eggs
heter den och jag blir glad och tinar bullar och gör saft till barnen.

Upplagt för bloggbeef

Jaaa, jag har klickat runt ikväll. Läst ikapp, hittat nytt, fnissat.

Dramatens blogg har jag förut inte funnit någon anledning att länka till.
Men det har jag nu.

Vi tackar som så ofta Prankmonkey.

tisdag 5 maj 2009

...och det fina med Memoarerna är att han nosar reda på grejerna

Rikard Palm har gjort det igen.

Blommans blogg

ANDERSBILDERBLOGG.
En ny favorit.
Uppdateras...då och då.
När det passar monsieur Le Fleur.
Och det är vackert så.
Med inlägg som jag, av någon anledning som jag inte riktigt kan förklara, vill likna vid sådana där ryska Matrioshka-dockor i trä.

Verkan av första maj-orsak

Lillkillen (som är 3 år) skanderade:
"Reinfeldt säljer allt vi har, snart är det bara slottet kvar"
bland rosorna i trädgården. Quite symbolic.

Huskorset firar sitt 1001:a inlägg med en trädgårds-special! (varning, starka bilder)

Jag kom hem lagom till våren. Björkarnas musöron slog ut och det var dags att klippa rosor.
Mitt slitsamma kirskålsgrävande i östrabatten, när jag var hemma en helg i mars, betalade sig. Jag behövde bara rafsa lite för att få väck några envisa små kvarvarande rötter innan jag kunde så.
Jag har förut påtalat Filmstjärnans trädgårdsdamp och eftersom ni säääkert undrar vad jag har haft för mig sedan jag kom hem, när jag nu inte bloggat till någon reda, kommer här en redogörelse. Men jag vill understryka att blomstren är det enda jag tar åt mig äran av. Resten är Filmstjärnans möda och svett:

Le Potager i all sin prakt. Vi ser Filmstjärnan i full gång med att ordna ett potatisland. ("Klar i trädgården", Snokis?) Lillkillen tycker släggan väsnas lite i överkant.
Här finns: Jordgubbar, smulgubbar (= smultron-jordgubbshybrid), hallon, röda vinbär, svarta vinbär (en väldigt liten buske), krusbär, olika sorters sallad, dill, bladpersilja, broccoli, savoykål, blomkål, krasse, ringblommor.
*hämtar andan*
Schallottenlök, röd lök, gul lök, vitlök, purjolök, gräslök, rädisor, rosenböna, sockerbönor, luktärter, två sorters rabarber, palsternacka, tre-fyra sorters morötter, squasch, vintersquasch och jag har säkert glömt något.

Växthuset skuggmålas med en sörja på krita, vatten och yoghurt (så ongarna fick vara utan frukost dagen därpå). Det blir på tok för hett därinne annars.
Inuti finns paprikaplantor, chiliplantor, gurkplantor, aubergineplantor, inte mindre än aderton tomatplantor samt pelargonplantor:



Så långt grönsakerna. Vi fortsätter tillbaka ut i trädgården, upp till kryddrabatten invid förstukvisten :


Libbsticka, oregano, två sorter av respektive salvia och timjan, rosmarin, gräslök, vitlök, bladpersilja, smultron & smulgubbar, lavendel invid trappan och en klättrande Rosa Helenae Hybrida i hörnet. Mynta och krasse i blåa krukan.
Nå´ så gröndjävulskt idylliskt, va´.

Nu
till blomstren. I västerrabatten på andra sidan förstutrappan står en nyflyttad rosa Pion som inte verkade trivas åt öster. Hon fick några nya plantor svart Akleja som sällskap:

Till vänster skymtar Riddarsporrar och smultron och till höger Iris och ännu mer till höger utanför bild ska det komma svarta Stockrosor och Dagliljor

Runda husknuten åt söder:

Från vänster: Nån variant på stor Blåklint, lite mer smultron, Brudslöja och en ny röd Luktpion. Sedan Stäppsalvia och Rosa Solhatt under en totalnedklippt-för-att-föryngra New Dawn-rosenbuske.
Bara halva denna rabatten vid södra gaveln kom med. Resten är nedklippt gammal klätterros som jag tror är Mozart (småsmå fembladiga rosa blommor i klasar), Grekisk vädd, vita Flox och nåt mer .

Samma från andra hållet, från vänster: Trädgårdsiris (tror jag det heter), Kaukasisk förgätmigej, Aklejor (blå), nåt krafs, Stora Röd Vallmo (notera pängerna), en vinranka och så har Lillkillen platerat frön till blå Lupiner längst till höger.

(Sentimentalitetsparentes: Hade jag väntat en vecka med att döpa Tanders här på bloggen hade han hetat Blomman, vårt smeknamn på honom. Hans och Duschens på Parkgatan present till mig när jag for var vattenkannan nedan.
Blomman
och Duschen. Fattar ni? Fattar ni? Gissa vilken blomma jag vattnar?)

Hrrrmm...jajaja! Vidare runt hörnet till rabatten åt öster:

Här är det nästan bara frön satta. (Intressant, va? Det syns ju ingenting. Men det är DEN HÄR rabatten som var kirskålsdjungel förra året!) En gammal rosa Trädgårdsmalva sticker upp vid stupröret, smultron här med, lite Daggkåpa och några flyttade blå Aklejor (som självsår sig väldigt snällt överallt men jag vill ha dem i rabatten) skymtar där i mitten och en risig men trogen kaprifol står längst ner.
Men av fröna ska det bli (hoppas jag...): Mer Malva, Sideneternell, fler Aklejor (röd-vita, gula, rosa), Blåklint & Polka-varianten (rosa, vita & lila), Rosenskära, Sommarslöja, Ringblommor, två sorters Tagetes, Sömntuta och Solrosor.

I det höga gräset under syrénbuskarna borta vid vedboden växte det massvis med nässlor som jag grävde bort i höstas. Jag slängde ut lite frön från bl.a. Lupin och Digitalis/Fingerborgsblomma på måfå. Lupiner var mina favoritblommor som barn och jag blev så glad när jag kom hem nu och såg de verkar trivas:




Slipar och oljar utemöblerna gör man. Och sedan tar man paus.

fredag 1 maj 2009

Första maj


Underbara Kusin M vädrade ett lysande photo-op när Filmstjärnan sådde i dag. Jag hade åkt till stan för att gå i demonstrationståg med ongarna (Jag fick bl.a. höra dem skandera "Stoppa borgarna med Spiderman" samt se dem knyta näven i luften till Internationalens refräng).

Men alltså. Filmstjärnan har grävt och byggt en hel potager under den sista månaden när jag har varit i Sundsvall. På bilden syns hälften. Samtidigt som han jobbat heltid, haft hand om hem, ongar och hushåll. Han är inte klok. Jag älskar honom.

Så här såg det ut förra året. Samma byxor noterar den uppmärksamme.

Upp trälar! Upp med er!

Eller som Sven Wollter svarade när en scenskoleelev menade att vår generation fått socialismen uppkörd i röven:
"Det spelar ingen roll hur den kommer in, in ska den!"